Jak se vyrábí růžové?

Růžová vína nebo spíše rosé vína, jak se jim správně říká, se vyrábí nejčastěji metodou macerace modrých hroznů – s ohledem na podmínky a odrůdu to může být až 24hodin. Zpravidla je to spíše 4-6 hodin. Za tuto dobu se ze slupek hroznů uvolní malé množství červeného barviva. Následně se rmut šetrně lisuje, vzniklá šťáva se odkalí a dále je již výroba takřka shodná s výrobou bílých vín.

Druhou možností při výrobě růžových vín je takzvané odkrvení. Je to metoda, kdy se při výrobě červeného vína odtáhne část moštu, která vykvasí zvlášť. Touto metodou vznikne lehké rosé víno a zároveň se zintenzivní chuť červeného vína. Odtáhnutí moštu probíha v prvních fázích macerace.

 

Proč ho máme tak rádi

Musíme se přiznat, že u nás ve vinařství jsou to nejoblíbenější vína vůbec. Jsou mladistvá, plná života, často méně komplikovaná a hravá. A to je možná ten důvod proč se těší takovému zájmu. Díky krátké maceraci obsahují méně taninu, jsou výrazně ovocná.

 

Nejlepší odrůdy

Růžová vína se mohou vyrábět v podstatě z jakékoliv modré moštové odrůdy. Je to však na každém vinaři, kterou odrůdu zvolí. Nejvhodnější jsou odrůdy jako Frankovka, Zweigeltrebe, Svatovavřinecké nebo Cabernet Moravia. Méně často se pak výrábí rosé z Rulandského modrého nebo z Dornfelderu.

 

Rosé nás baví

Růžovým vínum se věnujeme dlouhodobě a každoročně s nimi získáváme ceny na malých i větších soutěžích. Vlajkovou lodí našich roséček je Frankovka.

 

Zweigeltrebe rosé, suché – višně, jahody a meruňky. Výrazná ovocitost je podpořena pěknou kyselinou.

Frankovka rosé, polosuché – jahodový džem, kompot, rybízová marmeláda a ostružina. Vybalancované rosé s potenciálem ještě chvíli zrát.

Podívejte se do našeho e-shopu