Pstruh nadívaný bylinkami s pečenou zeleninou a Svatomartinským Svatovavřineckým rosé

Máte rádi mladá vína, dodržování tradic a párování vín s jídly?
Mrkněte na naše recepty, které vhodně doprovodí Váš podzimní jídelníček – tentokrát čerstvá rybka, mladá růžovka a pohoda.

Množství: počet porcí 4
Doba přípravy: 25 min
Celkový čas: 60 min

Ingredience
pstruh 4 ks
sůl
citrón 2 ks
čerstvý tymián, rozmarýn, kopr 4 snítky
hladkolistá petržel 2 hrsti
máslo 100 g
česnek 1-2 stroužky
Veltlínské červené rané 100 ml

Pečená zelenina
lilek 1 ks
žlutá cuketa 1 ks
zelená cuketa 1 ks
červená paprika 1-2 ks
červená cibule 1 ks
jarní cibulka 2 ks
česnek 4 stroužky
malá rajčátka 4 kousky
směs bylin (tymián, rozmarýn, oregáno, šalvěj) 1 hrst
balzamikový ocet (nemusí být) 1 lžíce
sůl, čerstvě namletý pepř

 

Příprava
Vykuchané a omyté pstruhy osušte papírovou utěrkou vně i zevnitř. Ostrým nožem udělejte na bocích pstruhů několik mělčích zářezů. Pstruhy vně i uvnitř osolte. Vymačkejte šťávu z jednoho citronu, smíchejte ji s nasekaným tymiánem, rozmarýnem, koprem, petrželí a většinou másla, česnek prolisujte a vmíchejte také do směsi. Touto směsí vyplňte dutinu uvnitř ryb a vetřete do nich také část bylinkové směsi do zářezů ryb. Troubu rozpalte na 180 °C, do pekáčku dejte zbylé máslo, nechte ho v troubě rozpustit, pak přidejte pstruhy a okolo rozložte klínky z druhého citronu. Dejte péct na 8 minut, pak je přelijte vínem a ještě pstruhy pečlivě přelijte šťávou a pečte dalších asi 10 minut, dokud nejsou pstruzi upečení.

Lilek a cukety omyjte, odřízněte z nich stopky a nakrájejte je na kusy zhruba velikosti většího sousta – plátky nebo špalíčky. Papriky rozpulte, zbavte semen a nakrájejte na hrubší kusy. Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte na klínky, stroužky česneku rozpulte. Jarní cibuli nakrájejte na špalíky, žampiony oloupejte, rozpulte a rozkrojte i rajčátka. Všechnu zeleninu vsypte na plech vyložený pečicím papírem nebo do zapékací nádoby, posypte bylinkami, zalijte olejem a octem, opepřete a promíchejte. Pečte při 180 stupních asi 25–30 minut. Jednou obraťte nebo promíchejte. Opečenou zeleninu osolte a podávejte jako přílohu nebo i jen tak.

E-shop | Vinotéky v Praze, Kladně a Přítlukách

 

Foto: Idnes.cz